Warning: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in ..../includes/class_bbcode.php on line 2968
Z home not working
Bulltear Ad
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Z home not working

  1. #1
    Helpfull BT forum member Admiral of the Forum
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    medford wisconsin
    Posts
    66

    Z home not working

    Z home stopped working. No light in mach diagnostics for Z home. checked switch on torch good, checked wires from Z home switch to control box good. no light on circuit board where the Z home wires are connected in the control box. Have lights on the on the other three. tried to send pics dont know if they went. let me know what to do next. Thanks Gary






    Name:  IMG_0937.jpg
Views: 215
Size:  96.8 KBName:  IMG_0937.jpg
Views: 215
Size:  96.8 KB

  2. #2
    Thank you from BT ULTIMUS MAXIMUS STATUS jeepsr4ever's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Living in reality can work if your realistic
    Posts
    10,046
    Gary did the wire snap where it comes out of the Z slide. There is a machined hole for the Z axis wire. There must be a short in the wire or you have a bad switch. Do you heat the building you have your machine in? We had a customer yesterday cutting at -20 below zero and he had a servo unit and smoked a motor cutting in the cold.

    Featuring
    www.Plasmaland.com for CNC plasma machines
    1-651-433-3689 TOLL FREE 1-855-433-3689

  3. #3
    Helpfull BT forum member Admiral of the Forum
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    medford wisconsin
    Posts
    66
    I bench tested the Z home switch and the wire from the control box to the Z home switch and also checked the wires and the Y home switch which is working. The Z and the Y switch and wires tested the same. In the closed position I had .6 ohms, open I had infinite. No broken wires. So to me that eliminates the switch and the wire as being the problem. The plasma table is in a heated garage that is a constant 60 degrees so that eliminates temperature question. Looking at the circuit board where the Z wires terminate the led is lit but very dim when compared to the other three lites. no lite when open , dim lite when closed. Could there be a problem in that circuit board where the homing wires terminate? and last I have not changed any settings since I received the PC back from you. let me know what your thoughts are. Thanks Gary

  4. #4
    Thank you from BT ULTIMUS MAXIMUS STATUS jeepsr4ever's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Living in reality can work if your realistic
    Posts
    10,046
    Gary try putting a wire across the two Z input terminals. Or a wrench to short it (Very low DC output). It is possible that the wire going to your switch has an ALMOST dead short. If you jumper the two terminals and get a STRONG Z axis LED then we know its the wiring or switch. We can send you out a replacement switch for free that or any wiring. The Proton Z axis eliminates the float switch and uses an OHMIC sensor to find the sheet top which is now a standard on our new tables. But you should be able to use that switch for years and years and years
    Last edited by jeepsr4ever; 01-08-2017 at 06:16 PM.

    Featuring
    www.Plasmaland.com for CNC plasma machines
    1-651-433-3689 TOLL FREE 1-855-433-3689

  5. #5
    Helpfull BT forum member Admiral of the Forum
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    medford wisconsin
    Posts
    66
    I shorted across the Z home terminals on the circuit board in the control box and the lite comes on very dim, the same as it does when I operate the Z-home switch at the torch slide.

  6. #6
    Thank you from BT ULTIMUS MAXIMUS STATUS jeepsr4ever's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Living in reality can work if your realistic
    Posts
    10,046
    Noted... We should be able to remap Z home. If you look on the Table I/O you will see from top to bottom X home, Y home, Z home, A home and then Limits. We can move the spade terminals from Z home to the 'Limits' terminal and remap the Z home in Ports and Pins. That could get you going right away. Do you have your table to earth ground? You might want to tie the frame to an earth ground (Rod in the earth) when the weather warms up. If you don't need to get running right away we can RMA that control box. Either way call in so we can get things moving for you. 1-855-433-3689

    Featuring
    www.Plasmaland.com for CNC plasma machines
    1-651-433-3689 TOLL FREE 1-855-433-3689

  7. #7
    Helpfull BT forum member Admiral of the Forum
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    medford wisconsin
    Posts
    66
    Matt I ordered a new Table I/O card from CandCNC. After talking with them about the difference in brightness of LED's and it didn't change when I shorted across, they seemed pretty sure the card is bad. I don't want to go the route of sending my control box back unless I absolutely have to, if I have a simpler option. The card suppose to be here Thursday I let you know if it works.

    Thanks for all your help, Gary

  8. #8
    Thank you from BT ULTIMUS MAXIMUS STATUS jeepsr4ever's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Living in reality can work if your realistic
    Posts
    10,046
    Well that is an option. We could have taken good care of you Gary. Please don't hesitate to ask.

    Featuring
    www.Plasmaland.com for CNC plasma machines
    1-651-433-3689 TOLL FREE 1-855-433-3689

  9. #9
    Helpfull BT forum member Admiral of the Forum
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    medford wisconsin
    Posts
    66
    Matt, you always take good care of me and I appreciate that. I also know you run a 1st class business and Your a very busy man with the plasma, the jeep stuff and all the forums. You already told me what to look for and check with the Z-home. So If I can fix something that's not beyond my skill level that will free you up to help some one else.

    Thanks for all your help, Gary

  10. #10
    Thank you from BT ULTIMUS MAXIMUS STATUS jeepsr4ever's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Living in reality can work if your realistic
    Posts
    10,046
    Gary your a very generous guy! Let me know if you need help in any way. I am not alone here. :)

    Featuring
    www.Plasmaland.com for CNC plasma machines
    1-651-433-3689 TOLL FREE 1-855-433-3689

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Bulltear Ad